I årene fremover er det mange som får telefon fra storbankene om de ønsker å gjøre noe med fripolisen sin.

Fripolise er forklart i et tidligere innlegg, men er i praksis bare en slags sperret bankkonto med penger du skal få utbetalt når du pensjonerer deg. Fripolisen din har en saldo i dag med en fastrente. Når man vet summen i dag og renten, vet man også nøyaktig hvor mye som minimum vil stå på kontoen/fripolisen din når du blir 67.

Det nye er at man nå kan si fra seg den faste renten mot å plassere disse pengene i aksjefond!

Smart?

Tja. Fripolisen din med fastrente øker minimalt i verdi hvert år. I praksis faller den litt nok i verdi, om vi tar hensyn til prisstigningen. Det hjelper ikke med 2 % avkastning i året om alt annet blir 3 % dyrere. Da faller verdien med 1  i året.

Den garanterte utbetalingen fra en fripolise gjelder altså ikke at pengene skal beholde sin verdi.

Alternativet for å bevare verdien, er å endre avtalen til en såkalt «Fripolise med Investeringsvalg».
Bransjen mener at de fleste under 55 år bør velge dette.

Forventet avkastning da er på 6-8 % årlig, om man velger et aksjefond. Det er vesentlig mer enn 2,5 % i prisstigning og verdien av pengene forventes da å øke. Du kan altså forvente å kunne kjøpe mer for pengene i fremtiden enn i dag.

Men så var det dette aksjemarkedet da. Det oppleves som skummelt av mange, gambling av noen og fornuftig av ekspertene. Her bør man ta en prat med noen som vet litt om hvordan det kan være smart å spare i aksjefond. Aksjefond er i utgangspunktet en fantastisk spareform – så lenge man oppfører seg smart og rasjonelt.

Her ligger også svaret om Fripolise med Investeringsvalg er noe for deg; Klarer du å være smart når du sparer i aksjefond? Ikke gjøre urasjonelle valg når børsene faller, for eksempel?

I neste innlegg i bloggserien skal vi se litt mer på hvordan aksjemarkedet fungerer.

Det må da være en grunn til at alle de rike menneskene har pengene sine der?