Hvordan kan handelskrig, usikre aksjemarkeder og eventuelle påfølgende børsfall påvirke din pensjon positivt?

Ok. Jeg skal være den første til å innrømme at dette er satt veldig på spissen. Faktum er uansett at børsfall ofte er positivt for de aller fleste som har pensjon gjennom arbeidsgiveren sin eller som sparer månedlig i fond.

Pensjon er jo langsiktig sparing – ofte veldig langsiktig. Man vil oppleve flere perioder der børsene faller kraftig før man blir pensjonist.

Nesten alle som får pensjon gjennom jobben, har en andel av disse pengene i aksjer. I praksis eier man da aksjer gjennom ulike fondsprofiler. Når børsene faller, vil normalt verdien på din pensjonskonto falle tilsvarende.

Derimot er arbeidsgiver pliktig til å tilføre mer penger inn på din pensjonskonto hele tiden. Som oftest gjøres dette månedlig, uten at du som ansatt legger merke til det.

Når børsene faller er det supert at noen setter inn mer penger i fondene dine.

På samme måte som man ønsker å betale minst mulig for et hus, ønsker man også å betale minst mulig for en aksje. Faller Equinor-aksjen fra 200 kr per stk. til 100 kr per stk, så får man jo dobbelt så mange aksjer for de pengene arbeidsgiveren din setter inn mens aksjekursen er lav.

Arbeidsgiver sørger altså for at du kjøper aksjer også når børsene faller, noe som er veldig bra for deg på lang sikt.

Om historien gjentar seg, så vil aksjemarkedet i perioder falle med 30-50 %. På samme måte som det gjerne tar noen få år igjen før det nok en gang er børsfest.

Da er det fint at noen har kjøpt mange aksjer for deg mens det gikk dårlig!

At Trump alene er skyld i usikkerheten og eventuelle børsfall fremover, vil være en overdrivelse. Hvor stor overdrivelsen er, strides ekspertene om.

Uansett kan børsfall være positivt for deg som sparer månedlig og langsiktig, så lenge du fortsetter å kjøpe fond når det går dårlig. Det er da du gjør de gode kjøpene.

Så om Trump er skyldig i fremtidige børsfall, så har han kanskje ordnet deg en enda bedre pensjon!