Heldiggris.

I alle fall om man snakker om pensjon.

Tommelfingerregelen sier at om du jobber i stat eller kommune hele livet, får du ca. 66 % av sluttlønnen din i pensjon – LIVET UT.

Det er tall vi i det private bare kan drømme om. Vi ligger på et sted mellom 45-55 % de 10 første årene og fra 78 år er det fort under 40 %.

Skulle du f.eks. bli ufør, vil du også ha gode muligheter for å bli tatt godt vare på. Slike forsikringer må mange i det private betale selv. Og de koster mye penger.

Nå vet vi jo alle at ansatte i stat og kommune i snitt har lavere lønninger. Det skal vi ikke glemme, men det finnes altså en del positive ting også.

Det finnes derimot noen fallgruver rundt pensjon som ansatte i kommune og stat kan tenke litt på. Her er noen av dem:

  • Nærmer du deg pensjonsalder, kan det koste deg mye å ta de siste arbeidsårene i det private. Svært mye.
  • Din pensjon er helt avhengig av staten som arbeidsgiver. Du kan altså bli mer påvirket av endringer i pensjonsregler som måtte komme i fremtiden. Vi har nok ikke sett den siste pensjonsreformen, selv om det nok er lenge til neste.
  • La ikke gode ordninger bli en sovepute. 66 % av sluttlønnen din i pensjon er bra, men det er en nedgang i inntekt på 34 % og skatten skal trekkes ifra.
  • Nesten all din pensjonssparing er garantert. Altså vet man ca. hva man vil få i fremtiden. Vanligvis tenker man at det er utelukkende positivt med garantert pensjon, men i praksis vil det si at nesten all din pensjonssparing gjennom arbeidsgiver har en relativ lav forventet avkastning (eller lav relativ økning, om du vil). Her kommer inflasjonsspøkelset inn. Bør man kanskje ikke ha noe sparing med høyere forventet avkastning også? Stiger prisene på alt mulig rundt oss raskere enn den garanterte pensjonen, vil du for hvert år som går få en stadig dårligere pensjon…
  • Til slutt kan nevnes arveregler. Hva får partneren din om du dør? Kjekke ting å vite før det er for sent.

Så tidlig som mulig bør også kommune- og statsansatte reflektere litt over hva slags pensjonist man vil bli. Trenger dere mye eller lite penger? Og hva slags pensjon får partneren din?

Det kan lønne seg å få litt oversikt. Kostnaden er bare litt av din tid.