Min pensjon

De fleste, av helt normale årsaker, putter pensjonspapirene i skuffen bare for å kaste dem når de nye papirene kommer.

De heldige som jobber i stat og kommune hele livet, har det noe enklere når det gjelder pensjon. De får i utgangspunktet 2/3-deler av sluttlønnen sin i pensjon helt til den dagen de dør. Vesentlig mer enn de som jobber i det private.

Da er det spesielt viktig for oss i det private å finne ut hva skuffen vår er verdt i kroner og øre.

Enkelt å finne din pensjon

Med BankID er dette enkelt. Logg inn på www.norskpensjon.no og simsalabim, så ser du alle dine pensjonsavtaler. Trykk deretter «Beregn min pensjon», legg inn lønnen din og trykk «Beregn min pensjon» en gang til. Resultatet kommer etter et par sekunder.

Du finner her en tabell med alder, folketrygd og eventuelle pensjonsavtaler du har spart selv eller fra en av dine arbeidsgivere. Helt til høyre i tabellen oppsummeres tallene og du ser hvor stor prosentandel av din lønn du kan forvente som pensjonist.

Folketrygden får du helt til du dør. Størrelsen på den kan man egentlig bare påvirke med å ha så høy lønn som mulig i så mange år som mulig. De født før 1963 får nok noe mer av AS Norge enn oss ungsauer på under 53 år.

Hjelp til å forstå pensjon

Så kommer vi til det som for de fleste oppleves komplekst – «alle de andre pensjonsavtalene».

Med rette. Her er det en jungel av ulike produkter med ulike navn skrevet på «pensjonsk».

De 3 viktigste; Fripoliser, Pensjonskapitalbevis og Innskuddspensjon skal jeg prøve å forklare på «norsk» i de neste blogginnleggene.

Følg med videre i “Bloggserie om Pensjon”.

Vil du få full oversikt og kontroll med en gang, ta bare kontakt med oss. Det ordner vi på 10 minutter.