Det er ikke uvanlig at en person mellom 50-65 år tenker slik. Kanskje er det riktig også.
Samtidig er det noen elementer det kan være verdt å reflektere litt rundt.

  • Er du kommunalt ansatt og tenker på å arbeide de siste årene i det private, kan du risikere å tape mye i pensjon.
  • Mange har pensjon oppspart i diverse pensjonsavtaler. Det kan være en ide å sjekke ut hvilket fond disse pengene står i eller om du kan samle dem. Her kan man spare flere titusen bare i kostnader.
  • Når vi først er inne på fond og risiko, ønsker du å sikre pengene inn mot pensjonsalder eller er du en som ønsker å maksimere mulig avkastning? Her må man si ifra til pensjonsleverandøren for å få den løsningen man ønsker.
  • Det kan være smart å sjekke når de ulike pensjonskontoene kommer til utbetaling. Noen kan kanskje tas delvis ut før du trodde?
  • Mange tenker at nedbetalt bolig er en god pensjonssparing. Dette er jeg helt enig i, men er du villig til å ta opp lån for å finansiere pensjonen din? Foruten å selge huset, er belåning muligheten du har til å få mer å rutte med etter «Vi over 60» er kommet i posten.
  • Har du såpass god økonomi at du neppe vil bruke opp alt, kan du tenke på neste generasjon. De har mange år igjen til pensjonsalder. Kanskje kan du hjelpe dem litt på vei.
  • Gamle pensjonsavtaler har ofte en del forsikringselementer og det er ingen automatikk at familien din mottar pengene om du dør. Ofte kan man oppgi hvem som skal motta pengene om du skulle dø før kontoen er tom. Noen har glemt denne oppnevnelsen og konsekvensen kan være at pengene forsvinner ut av familien.

Listen er ikke uttømmende. Jeg nevner disse punktene fordi det kan være smart å få litt kontroll, selv om man ikke ønsker å spare mer til pensjonen.

“Det man vet har man godt av”, er det noen som sier. Det gjelder også sparing og pensjon.

Ta 5 minutter på telefon med oss, så finner vi fort ut av om det er noe du trenger å lære mer om.