Det er jo egentlig ikke det viktigste i verden.

Det er strengt tatt mye viktigere å holde seg i form og trene litt, ha en jobb du trives med og kanskje slå av en prat med familie og venner i ny og ne. Kanskje det er derfor de fleste legger pensjonspapirene sine i en skuff og håper det ordner seg…

Samtidig lever vi i et supersamfunn der alt skal være 100 %. Noen snakker om 110 %, men det er umulig for oss økonomer å snakke om noe over 100 %.

I min verden er det nok om snittet ligger rundt 60-80 % av det perfekte. Jobb, familie og venner skal selvfølgelig være nærmere 100 %, mens tyskkunnskapene, birken-merker og plenklippingen kan være godt under 50 %.

Spørsmålet blir mer hvordan du kan sørge for at ditt ønskede snitt er oppnåelig når du blir gammel.

Er planen norsk natur, plenklipping og tittelen «Superbestemor», er det ganske billig.
Er planen derimot å se verden eller reise til Mars (ingenting er umulig om 20 år), er det litt dyrere.

Pensjon oppleves komplekst

Det har jeg full forståelse for.

Bransjen har et behov for å bruke bransjens egne fremmedord kombinert med brev i posten som får gåsehuden frem selv på en rutinert is-bader. Samtidig skriker avisene; «Du kan tape 1 million i pensjon» eller «Slik blir du pensjonsvinner». Med ekstra dårlig samvittighet putter de fleste alle pensjonspapirene i skuffen og håper det ordner seg.

Oss i det private kan i snitt forvente 45-50 % av sluttlønnen vår i pensjon, statlige ansatte noe mer. For min del er det litt lite, siden min forventning er at livet skal være sånn ca. 60-80 %.

Litt viktig er det derfor å finne ut hva du får i pensjon. Hva er pensjonspapirene i skuffen din egentlig verdt? Det er utrolig nok skremmende enkelt å finne ut av dette.
I neste blogginnlegg skal vi se litt nærmere på hvordan din “skuff” ser ut. Følg med.

Ønsker du derimot å finne ut av pensjonen din med en gang, er det bare å ta kontakt. Full oversikt ordner vi på 10 minutter!