Jeg har den største forståelse for at man ikke finner energi til å sjekke om man har noen såkalte Pensjonskapitalbevis. Det er som om jeg skulle åpne panseret på bilen, lete etter «coilen» (hva nå enn det er), finne den og fikse den selv.

Jeg vil påstå at det i alle fall er litt enklere å finne ut om man har noen pensjonskapitalbevis. Mange med arbeidserfaring fra det private har disse.

Ta frem din BankID og logg inn på www.norskpensjon.no og trykk «mine avtaler». Simsalabim, der står det om du har noen.

Her vil også såkalte fripoliser vises, men i denne artikkelen skal vi bare snakke om pensjonskapitalbevis. Disse får du om du slutter i en jobb som sparte til din pensjon gjennom Innskuddspensjon. Flere jobber = flere pensjonskapitalbevis.

Alle pengene i disse avtalene er plassert i ulike banker, i ulike fond og de fleste har hver sin årlige kostnad. Alt avhengig av hvor arbeidsgiveren din hadde pensjonsavtalen for alle de ansatte.

Du kan være tjent med å slå dem sammen og ikke minst – finne ut hvilket fond disse pengene står i.

Er du ung, altså under 50-55 år (:-)), kan det lønne seg å ha et fond med høy aksjeandel.

Er du blitt voksen, altså over 55-60 år, kan det være en god ide ikke å ha så høy risiko lenger. Eller er det egentlig det? Pensjonskapitalbeviset ditt er ikke tomt for penger før du er 77 år. Det finnes flere gode argumenter for å ha aksjefond i hele spareperioden, men det er en annen diskusjon.

Uansett er det fint med ting man vet. Pengene er jo der uansett, så hvorfor ikke gjøre det beste ut av det?

Slå dem sammen og velg et fond som passer deg. Det starter med å sjekke norskpensjon.no.

Skulle du føle deg litt usikker på hva en «coil» er, ring en «mekaniker» – aller helst en flink en.

Vi hjelper deg gjerne…