Det føles skumlere med «spekulasjon i aksjer» enn «å være med på verdiskapningen i Norge»!

Media har en viktig rolle i dette. Overskrifter som «Aksjemarkedet skjelver» får mange flere klikk/lesere enn «Rolig dag på Børsen», selv om det i begge tilfellene kan ha vært en positiv utvikling.

De aller fleste eier en aksje eller et aksjefond i Norge i dag. Enten de vet det eller ikke. Det kan f.eks. være gjennom pensjonen fra din arbeidsgiver.

Så hva betyr det egentlig å eie en aksje?

Eier du en aksje i en bedrift har du rett på en liten andel av overskuddet i den bedriften. Eier du aksjer i mange bedrifter, har du rett på en liten andel av overskuddet i alle sammen. Derfor kalles en aksje for et verdipapir.

Det er fint å spre risikoen litt. Da er det ikke krise om en av bedriftene går dårlig, når kanskje 2 andre går bra. Det er dette et aksjefond gjør på dine vegne, sprer pengene dine i mange selskaper som driver med ulike ting. Din risiko blir vesentlig mindre enn å putte alle pengene inn i et selskap.

Forventet avkastning i aksjemarkedet er typisk på ca. 10 % i året, eller da gjerne 8 % i et aksjefond etter kostnader. Og her ligger grunnet til at aksjemarkedet er så populært for rike mennesker, Oljefondet, pensjonsselskaper, osv.

Aksjemarkedet kan nemlig beskytte pengene dine mot det skumleste som finnes – prisstigningen.

Alt blir dyrere. Hus, melk, hund, bensin, Netflix osv. Vokser pengene dine med mindre enn det prisene stiger, taper du litt penger hver dag. Er prisstigningen 3 % et år, vil hundrelappen du hadde i lommeboka i fjor kun være verdt 97 kr i dag.

Hvorfor er det slik? Hvorfor stiger prisene egentlig?

Tja. En av forklaringene er at vi er alle grådige. Alle vil ha mer i lønn. Hvert år. Skal sjefen din ha råd til å gi deg mer i lønn, må han sette opp prisen på varene/tjenestene dere selger. Skal kundene deres ha råd til høyere pris på det jobben din selger, må de også sette opp prisene sine. Og dette gjør alle som har ansatte og selger et produkt eller en tjeneste. Prisene stiger. Alt blir dyrere.

Hva skjer så med overskuddet i bedriftene når prisene stiger? Joda, det vokser i kroner og øre det også.

Og hvem skal ha en andel av det økende overskuddet? Joda, det er deg som eier aksjer og aksjefond og er med på verdiskapningen i samfunnet.

Derfor krever AS Norge at noe av pensjonspengene våre investeres i aksjefond. Det gjelder både vårt felles Oljefond og Innskuddene fra arbeidsgiver på Innskuddspensjonen. De vil at du skal bevare verdien av pengene dine.

Det kan ikke en bankkonto hjelpe deg med. Dessverre.

Psst: Sparer du månedlig i et aksjefond? Husk at det er når aksjemarkedet går dårlig at du gjør de beste kjøpene. 🙂